غار ماهی کور
غار ماهی کور در استان لرستان، نزدیک شهرستان پلدختر و در حوالی روستای “تنگ هفت” از بخش پاپی شهرستان خرم آباد قرار دارد. این غار یکی از جاذبههای طبیعی و منحصر به فرد ایران است که به خاطر وجود گونهای از ماهیهای کور که تنها در این غار زندگی میکنند، شهرت دارد. این غار تنها اثر طبیعی ملی استان لرستان است که در سال ۱۳۸۴ شمسی به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شدهاست.
دو نمونه نادر و منحصربهفرد از ماهیانِ کور در غار ماهی کور لرستان وجود دارد که مشابه آنها در هیچ نقطه دیگری از دنیا یافت نشدهاست. این ماهی فاقد قدرت بینایی بوده و بهطور کامل کور است و هیچگونه آثاری از چشم خارجی در آنها مشاهده نمیشود و به دلیل اینکه در آبهای زیرزمینی و در تاریکی غارها زندگی میکنند به ” ماهی کور غاری ” معروف هستند.
ماهیهای کور چه ویژگیهایی دارند؟
فاقد چشم، حس لامسه قوی، سازگاری با تاریکی مطلق از ویژگی های ماهیان کور هستند.
آیا غیر از لرستان، در جای دیگری از ایران ماهی کور هست؟
بله، در سال 1395 ماهی کور در غاری در منطقه بهبهان، در شهر تشان از توابع بهبهان و در غاری به نام سرجوشر نیز پیدا شده است.
چطور میتوان به غار ماهی کور سفر کرد؟
با استفاده از وسایل نقلیه به شهرستان خرم آباد، بخش پاپی و روستای ” تنگ هفت ” که ایستگاه قطار هم دارد، سفر کنید و سپس با راهنمای محلی به غار بروید.
از روستای تنگ هفت تا غار ماهی کور چقدر پیاده روی هست؟
بین 3 الی 4 ساعت پیاده روی دارد که حتما با راهنمای محلی بروید.
چه تجهیزاتی برای بازدید از غار ماهی کور نیاز است؟
چراغ قوه قوی، کلاه ایمنی، کفش مناسب، لباس گرم، و دستکش.
آیا غار ماهی کور ثبت ملی شده است؟
بله، این غار به عنوان میراث طبیعی ملی ایران ثبت شده است.
آدرس غار ماهی کور
غار ماهی کور در شمال غربی روستای لون در حوالی ایستگاه قطار روستای «تنگ هفت» از توابع بخش پاپی شهرستان خرمآباد قرار دارد که راه دسترسی به این غار هم از طریق جاده و هم از طریق راهآهن قابلدسترس است و از بین قطارهای مسیر لرستان فقط قطار عادی تهران -اهواز و قطار محلی دورود – اندیمشک، در ایستگاه «تنگ هفت» توقف دارند.
از این ایستگاه باید پیاده به سمت شمال در راستای رود سزار تا پل سیرم و سپس ازآنجا به سمت غرب و روستاهای لون و للری ادامه داد تا پس از حدود چهار ساعت پیادهروی، در نزدیکی روستای لون به غار ماهی کور رسید، با ایجاد سد بختیاری این جاده زیرسازی و آسفالت شده که هماکنون خودروهای سواری میتوانند خود را به 300 متری غار برسانند.
عکس و تصاویر غار ماهی کور لرستان
ویدیو و فیلم ماهی کور لرستان
ویژگیهای غار ماهی کور
- ماهیان کور: ماهیان این غار فاقد چشم هستند و به دلیل زندگی در تاریکی مطلق، به این شکل تکامل یافتهاند. این ماهیها به رنگ سفید یا زرد کمرنگ دیده میشوند.
- ساختار غار: غار دارای استالاکتیتها و استالاگمیتهای زیبا و همچنین رودخانهای زیرزمینی است که زیستگاه ماهیهای کور است.
- زیبایی طبیعی: درون غار به خاطر فرسایش آب و مواد معدنی، اشکال طبیعی جذاب و زیبایی شکل گرفته است.
چگونه به غار ماهی کور سفر کنیم؟
- مسیر دسترسی: ابتدا باید به شهرستان پلدختر در استان لرستان بروید. از آنجا به سمت روستای تنگ هفت حرکت کنید. غار ماهی کور در نزدیکی این روستا قرار دارد.
- تجهیزات لازم: به دلیل شرایط خاص و تاریکی غار، نیاز به تجهیزات غارنوردی مانند چراغ قوه قوی، کفش مناسب و لباس گرم دارید. همچنین، به همراه داشتن راهنمای محلی توصیه میشود.
- بهترین زمان سفر: بهار و پاییز بهترین زمان برای بازدید از این غار است، زیرا در این فصول هوا معتدلتر است.
- نکات ایمنی: به دلیل شرایط خاص غار، از بازدید انفرادی خودداری کنید و همیشه با گروه و راهنمای محلی به این مکان سفر کنید. همچنین، احترام به محیط زیست و عدم آسیب به ماهیان کور و دیگر موجودات غار ضروری است.
سفر به غار ماهی کور تجربهای منحصربهفرد و جالب است که به شما امکان میدهد با یکی از شگفتیهای طبیعی ایران آشنا شوید.
ماهایان کور کجا یافت می شوند؟
ماهیان کور غار فاقد چشم بوده، سطح بسیار شفاف و کریستالی دارند بهطوریکه بافت و محتویات داخل بدن اینگونه ماهیان مشخص است. زیستگاه ماهی کور در آبهای زیرزمینی است و به دلیل اینکه دهانه غار ماهی کور به سطح آبهای زیرزمینی اتصال دارد، ماهی کور در طول شبها به نزدیکی سطح آب در دهانه غار میآید و تنها در روزهای گرم سال در نزدیکی آبهای سطحی زمین دیده میشود و دمای آب محل زندگی این ماهی از پنجتا 28 درجه سانتیگراد متغیر است.
ماهی کور در غار سرجوشر تشان بهبهان
یکی از اتفاقات جالبی که در چندل سال اخیر در کشور عزیزمان رخ داد، این بود که اینکونه ماهیان کمیاب در یک غار دیگر در استان خوزستان کشف شده است.
در ابتدای تابستان 1395 مردم ساکن شهر تشان در شهرستان بهبهان از استان خوزستان، غاری قدیمی و کمیاب را در قسمت تشان شرقی و 550 متری شمال روستای سرجوشر این منطقه به صورت اتفاقی کشف کرده اند. وجود حوضچه های آب و گونه های نادر ماهی(ماهی کور)که درنوع خود کمیاب وبی نظیر می باشد، این غار را به منحصرترین غارهای ایران مبدل ساخته است و پتانسیل بالایی در جذب گردشگر و حتی مطالعات زمین شناسی دارد.
پس از کشف غار منحصر به فرد و با ارزش گردشگری در روستای سرجوشر تشان از توابع شهرستان بهبهان، شایعاتی مبنی بر وجود گنج در این غار به سرعت در فضای مجازی و در میان اهالی شهرستان پخش شد.
غار سرجوشر تشان، که از نظر زیبایی و بکر بودن بسیار خاص است، به تازگی با گزارش اهالی روستا و با اعزام تیمی شامل نمایندگان فرمانداری، میراث فرهنگی و گردشگری، به همراه گروهی از کوهنوردان، کشف شد. این غار که در نزدیکی روستای سرجوشر تشان واقع شده، میتواند تأثیر زیادی بر صنعت گردشگری و جذب توریست در منطقه بگذارد.
ویژگیهای برجسته این غار شامل قندیلهای زیبا، دالانهای متعدد و جریان آب درون آن است.
پس از انتشار اخبار اولیه درباره این غار، شایعاتی مبنی بر وجود گنج در آن به سرعت در میان مردم گسترش یافت. اما پس از اعزام تیمی از حفاظت محیط زیست به غار سرجوشر و انجام جستجوهای دقیق، راز این شایعه روشن شد. تیم اعزامی پس از بررسیهای مفصل، متوجه وجود گونهای کمیاب و در حال انقراض از ماهی به نام “ماهی کورغار” شدند.
اهمیت این کشف زمانی مشخص میشود که بدانیم این گونه نادر تنها در یکی از غارهای استان لرستان یافت میشود و به دلیل عوامل مختلف در حال انقراض است.
ماهیان کور، ارزش غذایی ندارند
ماهی کور فاقد ارزش غذایی برای انسان است اما بهعنوان منابعی از ذخایر ژنتیکی نادر در بسیاری از پژوهشکدهها مورد ارزیابی و مطالعه قرارگرفتهاند و نکته دیگر اینکه این ماهی در محلی غیر از زیستگاه اصلیاش بیشتر از یک ماه زنده نخواهد بود. لذا از گردشگران و طبیعتگردان عزیز خواهشمندیم که در صورت مواجه یا بازدید از تنگه یا غار کور، به هیچ عنوان وارد زیستگاه آن ها نشوید چراکه اینگونه ماهی بسیار کم و در معرض انقراض قرار دارد و همچنین هیچ ارزش غذایی برای انسان ندارد.
تاریخچه کشف ماهی کور در ایران
غار ماهی کور لرستان یکی از عجایب طبیعی ایران و زیستگاه گونه منحصر به فردی از ماهیها است. این غار که در سال 1381 توسط غارنوردان ایرانی کشف شد، به دلیل وجود ماهی کور در آن شهرت جهانی یافته است.
کشف اولیه
البته کشف رسمی این غار به سال ۱۳۸۱ بازمیگردد، اما مطالعات اولیه بر روی ماهی کور آن به دهههای پیشتر برمیگردد. در سال ۱۹۳۷، یک زمینشناس دانمارکی برای اولین بار به وجود این گونه ماهی در غاری در استان لرستان پی برد. با این حال، بررسیهای جامع و شناسایی دقیق غار و ماهی کور آن به سالهای اخیر موکول شد.
فاطمه بیرانوند در گزارشی که در سال ۱۳۹۶ منتشر شد، عنوان میکند:
در سال ۱۳۰۸، در جریان احداث پروژه راهآهن تهران – جنوب، دو طبیعتدان دانمارکی که به همراه مهندسان این پروژه به لرستان سفر کرده بودند، پس از بررسی سرشاخه رود سیرم و جویبار کایرود، به حفره آبی در نزدیکی روستای لون برخورد کردند و در آنجا به نوعی ماهی کور دست یافتند. آنها چند نمونه از ماهیها را به دانمارک منتقل کرده و آنها را با نام «ایرانو سیپریس» به ثبت رساندند، اما محل دقیق کشف ماهی کور را فاش نکردند.
پس از این کشف، آنتونی جان اسمیت، محقق انگلیسی از دانشگاه آکسفورد، در ۲۶ خرداد ۱۳۳۰ به دنبال کشف محل زندگی این ماهی کور به کرمان سفر کرد. او پس از سه ماه تحقیق، بینتیجه به انگلستان بازگشت. ۲۶ سال بعد، او متوجه شد که این ماهی نه در قناتهای کرمان، بلکه در کوههای زاگرس یافت میشود. به همین دلیل در سال ۱۳۵۶ به دنبال سرنخهای دانمارکیها به منطقه پاپی لرستان سفر کرد و موفق شد محل زندگی ماهی کور را کشف کند و چند نمونه از آنها را با خود به انگلستان ببرد.
در میان ماهیانی که اسمیت در سفر دوم خود به انگلستان برد، یک نمونه مشابه همان گونهای بود که پیشتر توسط دانمارکیها کشف و با نام “ایرانو سیپریس” ثبت شده بود. اسمیت همچنین گونهای جدید را کشف کرد که به نام خود او، “پاراچوبیتس اسمیتی”، ثبت شد.
چند سال بعد، اسمیت برای سومین بار به همراه یک گروه غواصی زبده به ایران آمد. او در حوضچهای داخل غار به کاوش بیشتری پرداخت و توانست تعدادی ماهی کور دیگر بیابد. اسمیت نیز همانند کاوشگران دانمارکی، از افشای محل دقیق غار خودداری کرد و هیچ نشانی از محل کشف ماهی کور به دیگران ارائه نداد. او تنها در کتابی که بعدها با عنوان “بازگشت ماهی کور سفید” تألیف کرد، اشاره کرد که غار ماهی کور در کوههای زاگرس قرار دارد.
اهمیت علمی غار ماهی کور
کشف این غار و ماهی کور آن از نظر علمی بسیار حائز اهمیت است. چرا که:
- گونه اندمیک: ماهی کور این غار گونهای اندمیک است، یعنی تنها در این نقطه از جهان یافت میشود. این بدان معناست که این گونه از اهمیت بسیار بالایی در مطالعات زیستشناسی و تنوع زیستی برخوردار است.
- انطباق با محیط تاریک: این ماهیها به دلیل زندگی در محیط تاریک غار، چشمان خود را از دست دادهاند و به جای آن حسهای دیگری مانند حس لامسه را توسعه دادهاند. مطالعه این ماهیها به دانشمندان کمک میکند تا فرآیند تکامل و سازگاری موجودات زنده با محیطهای مختلف را بهتر درک کنند.
- اهمیت حفاظتی: به دلیل منحصر به فرد بودن این گونه و تهدیداتی که زیستگاه آن را تهدید میکند، حفاظت از غار ماهی کور و ماهیهای آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
تهدیدات و حفاظت
متأسفانه، این گونه منحصر به فرد در معرض تهدیدات مختلفی قرار دارد. تغییرات اقلیمی، آلودگی آب، و فعالیتهای انسانی از جمله مهمترین تهدیدات برای این ماهیها و زیستگاهشان هستند.
برای حفاظت از غار ماهی کور و ماهیهای آن، اقدامات مختلفی در حال انجام است. از جمله این اقدامات میتوان به ایجاد مناطق حفاظتشده، مطالعات بیشتر بر روی این گونه، و افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت حفاظت از این گونه اشاره کرد.
نکته: برای اطلاعات بیشتر در مورد غار ماهی کور لرستان و ماهیهای آن، میتوانید به منابع علمی و پایگاههای داده مرتبط مراجعه کنید. همچنین، میتوانید با سازمانهای حفاظت از محیط زیست در تماس باشید تا در مورد نحوه مشارکت در حفاظت از این گونه اطلاعات بیشتری کسب کنید.
تجهیزات لازم برای بازدید از غار ماهی کور
جاذبه های گردشگری نزدیک به غار ماهی کور
استان لرستان با طبیعت بکر و مناظر طبیعی خیرهکنندهاش، یکی از مقصدهای جذاب گردشگری در ایران است. در نزدیکی غار ماهی کور، چندین جاذبه گردشگری و توریستی وجود دارد که میتوانید در سفر خود از آنها بازدید کنید:
1. آبشار بیشه
- موقعیت: آبشار بیشه در نزدیکی روستای بیشه و در فاصله حدود 30 کیلومتری از شهرستان پلدختر.
- ویژگیها: این آبشار زیبا با ارتفاع حدود 48 متر و عرض 20 متر، در میان کوههای زاگرس قرار دارد و با طبیعت سرسبز اطرافش، یکی از جاذبههای مهم گردشگری لرستان به شمار میرود.
2. قلعه فلکالافلاک
- موقعیت: در مرکز شهر خرمآباد، مرکز استان لرستان.
- ویژگیها: این قلعه تاریخی با معماری زیبا و استحکام خاص، یکی از مهمترین بناهای تاریخی لرستان است که بر روی تپهای مشرف به شهر خرمآباد ساخته شده و دارای موزه مردمشناسی و باستانشناسی است.
3. دریاچه کیو
- موقعیت: در مرکز شهر خرمآباد.
- ویژگیها: این دریاچه طبیعی با مساحت 7 هکتار، مکانی مناسب برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت است و در نزدیکی قلعه فلکالافلاک قرار دارد.
4. پل تاریخی شکسته (پل شاپوری)
- موقعیت: در نزدیکی شهر خرمآباد.
- ویژگیها: این پل تاریخی به دوره ساسانیان برمیگردد و بر روی رودخانه کشکان ساخته شده است. معماری این پل نشاندهنده مهارت بالای معماران باستانی ایران است.
5. آبشار نوژیان
- موقعیت: آبشار نوژیان در 38 کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد.
- ویژگیها: با ارتفاعی حدود 95 متر، یکی از بلندترین آبشارهای ایران است که در منطقهای بکر و سرسبز قرار دارد.
6. گرداب سنگی (گرداب سنگی کیو)
- موقعیت: در خرمآباد، در نزدیکی دریاچه کیو.
- ویژگیها: یک اثر تاریخی از دوره ساسانیان که به عنوان منبع آب برای شهر استفاده میشده است.
7. غار کلماکره
- موقعیت: در شهرستان پلدختر.
- ویژگیها: یکی از غارهای باستانی ایران که آثار تاریخی زیادی در آن کشف شده است.
8. طبیعت اطراف و کوهستانهای زاگرس
- ویژگیها: منطقه زاگرس با پوشش گیاهی متنوع و مناظر طبیعی زیبا، مکانهای ایدهآلی برای طبیعتگردی و کوهنوردی فراهم میکند.
9. آبشار آب سفید
- آبشار آب سفید در منطقه پیشکوه ذلقی، در محدوده ۵۰ کیلومتری شهر الیگودرز در استان لرستان قرار دارد. این آبشار در منطقهای کوهستانی قرار دارد که بخشی از دامنههای رشتهکوه اشترانکوه در زاگرس به شمار میرود.
10. تنگه کول پیر
- تنگه کول پیر نیز در نزدیکی غار ماهی کور قرار دارد و یکی از جاذبههای طبیعی زیبای منطقه است. این تنگه در شهرستان پلدختر، در استان لرستان واقع شده و با مناظر طبیعی خیرهکنندهاش، گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.
هر یک از این جاذبهها دارای زیباییهای خاص خود هستند و میتوانند تجربهای خاطرهانگیز از سفر به استان لرستان را برای شما رقم بزنند.
سوالات متداول
غار ماهی کور در کجا واقع شده است؟
غار ماهی کور در استان لرستان، شهرستان خرم آباد، بخش پاپی و در نزدیکی روستایی به نام لِوَن و نزدیک ایستگاه قطار روستای تنگ هفت واقع شدهاست.
چرا ماهیان کور در این غار روستای لون لرستان وجود دارند؟
به دلیل اینکه دهانه غار ماهی کور به سطح آبهای زیرزمینی اتصال دارد، ماهی کور در طول شبها به نزدیکی سطح آب در دهانه غار میآید و تنها در روزهای گرم سال در نزدیکی آبهای سطحی زمین دیده میشود و دمای آب محل زندگی این ماهی از 5 تا 28 درجه سانتیگراد متغیر است.
چرا به این نوع ماهیان، ماهی کور غاری گفته می شود؟
اینگونه ماهی بهطور کامل کور است و هیچگونه آثاری از چشم خارجی در آنها مشاهده نمیشود و چون در آبهای زیرزمینی و در تاریکی غار زندگی میکند به "ماهی کور غاری" معروف است.
آیا صید ماهی کور مجاز است؟
صید ماهیان کور تخلف محسوب میشود و جریمه نقدی دارد و به دلیل اینکه در حال منقرض شدن هستند به هیچ عنوان آن ها را صید نکنید
آیا ماهی کور غار، برای انسان مفید هست؟
خیر، این ماهی کمیاب هیچ ارزش غذایی برای انسان ندارد.